Ξέρετε πώς να απαλλαγείτε από την ανεπιθύµητη τριχοφυία µία για πάντα;
Από την Κορίνα Θεοδωρακάκη
Αναµφiβολα ο εφιάλτης κάθε γυναίκας πριν απο ενα ξαφνικό ραντεβού είναι τα πόδια που δεv πρόλαβe να αποτριxώσει, οι µασxάλες µε τις μικρές ή µεγαλύτερες τρίxεc, το απεριπoίητο µπικίνι και βέβαια οι τρίχες, που φυτρώνουν απρόσκλητες στο πρόσωπο. Ασφαλώς η ανεπιθύµητη τριχοφυiα αποτελεί µόvιµο πρόβληµα για λόγους αισθητικής και γενικότερα επιθυµίας για όµορφη εµφάνιση πριν από την έξοδό µας, στην παραλία, πριν από ένα σημαντικό επαγγελµατικό γεγονός και µάλλον θα λέγαμε σε κάθε στιγµή, όλο το χρόνο. Και για τους άντρες όµως πλέον το στήθος και η πλάτη µε «φυσικό πoυλόβερ» δεν είναι ό, τι καλύτερο.
Οι κλασσικές µέθoδoι αποτρίχωσης έχουν η κάθε µία τα δικά της πλεoνεκτήµατα και µειovεκτήµατα, αλλά και ένα κοινό αρνητικό χαρακακτηριστικό: είναι όλες προσωρινές. Την απόλυτη λύση για οριστική αποτρίχωοη προσφέρει µονο η χρήση laser που µετρά ήδη 10 xρόvια εφαρµογής. Για τη µέθοδο, τις προυποθέσεις και την αποτελεσματικότητά της µιλήσαµε µε τη δερματολόγο κ. Ελένη Τασούλα.
• Κυρία Τασούλα, σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει χρήση laser;
Το laser για αποτρίχωοη µπορεί να εφαρµοστεί oπουδήπoτε στο σώµα υπάρχει πρόβληµα (µασxάλες, μπικίνι, πόδια, πρόσωπο, λαιμός, πλάτη, θώρακας, αυτιά). Iδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιοχή των µατιών.
• Πώς δρα το laser;
Κατευθύvεται διά µέσου του δέρµατος στον θύλακα της τρίχας και σταµατά την αύξησή της. Έχει καλύτερα αποτελέσµατα στους ανοιχτόχρωµους µε σκούρες τρίχες επειδή η µελανίνη απορροφά περισσότερη ενέργεια κάνοντας τη θεραπεία πιο αποτελεσµατική. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από το laser σε κάθε «χτύπηµα» διαπερνά το δέρµα και απορροφάται από το στόχο του: τη µελανίνη. Αυτό παράγει αύξηση της θερµοκρασίας και καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας αναστέλλοντας τη µελλοντική αύξηση χωρίς όµως να δηµιουργούνται προβλήµατα στον περιβάλλοντα ιστό.
Το laser Αλεξανδρίτη (755nm) -φωτοθερµική καταστροφή- που χρησιµοποιείται για την αποτρίχωση έχει πολύ καλά αποτελέσµατα για φωτότυπους Ι-IV, τρίxες µε χρώµα σκούρο έως ανοιχτό και είναι αποτελεσµατικό για λεπτές και χοντρές τρίχες. Για πιο σκούρες επιδερµίδες µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε laser Nd: Yag -φωτοµηχανική καταστροφή.
• Μπορούν όλοι να κάνουν laser;
Οποιοσδήποτε επιθυµεί να απαλλαγεί από ανεπιθύµητη τριχοφυία.
• Τι έλεγχος χρειάζεται πριν από το laser;
Πριν την εφαρµογή του laser ο δερµατολόγος θα πρέπει να πάρει ένα καλό ιστορικό, να ζητήσει βιοχηµικό έλεγχο αν το κρίνει απαραίτητο, να προσδιορίσει τον φωτότυπο του δέρµατος, άλλες παραµέτρους (χρώµα, διάµετρος των τριχών) και να δώσει oδηγίες για το πώς θα πρέπει να περιποιηθεί την περιοχή στην οποία θα γίνει αποτρίχωση.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ένας εξειδικευµένος γιατρός µπορεί να αποφασίσει το καλύτερο laser και τις σωστές ρυθµίσεις που απαιτούνται για αποτελεσµατική αποτρίχωση.
• Τι ποσοστό τρίχας µειώνεται µετά από κάθε συνεδρία και πότε πρέπει να επαναληφθεί η συνεδρία;
Σε κάθε συvεδρία παρατηρείται µείωση του 30% περίπου των τριχών. Η επόµενη συνεδρία εξαρτάται κυρίως από τον κύκλο αύξησης της τρίχας.
• Ποιό είναι τo κόστος της θεραπείας;
Το κόστος εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θα γίνει θεραπεία.
• Τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει ο ασθενής μετά την εγαρμογή του laser;
Μετά τη συνεδρία ίσως να παρατηρηθεί ήπια ερυθρότητα της περιοχής για λίγες ώρες. Ο ασθενής αποφεύγει τον ήλιο και χρησιμοποιεί το αντηλιακό που του έχει συστήσει ο δερματολόγος του. Οι τρίχες θα πέσουν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
• Υπάρχουν αντενδείξεις για χρήση του laser;
Στην πλειοψηφία οι αντενδείξεις είναι σχετικές. Ασθενείς με λεύκη και ψωρίαση είναι δυνατόν να εμφανίσουν βλάβες στα σημεία που θα κάνουν θεραπεία (φαινόμενο Koebner).
Άτομα με τάση για χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές δεν αποτελούν αντένδειξη, απλώς ο δερματολόγος θα πρέπει να εκτιμήση τους παράγοντες και η θεραπεία να μην είναι επιθετική. Προσεκτικοί πα πρέπει επίσης να είμαστε στους ασθενείς με ακμή υπό θεραπεία με ρετινοειδή. Ασθενείς με ιστορικό επιχείλιου έρπητα ή έρπη γεννητικών οργάνων θα πρέπει να λάβουν προληπτικά αντιική αγωγή. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η θεραπεία σε άτομα με ενεργό δερματική λοίμωξη.