4 Απαντήσεις για την Υπεριδρωσία

Η εφίδρωση, δηλαδή η παραγωγή ιδρώτα, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν ξεπερνά τα όρια;
(Της Ελένης Κουρούκλη με τη συνεργασία της Dr. Ελένης Θ. Τασούλα, Δερματολόγου)

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ;
Πρόκειται για την υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Αφορά στο 0,6 – 1% του πληθυσμού και “προσβάλλει” εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινα κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή (παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες) ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ;
Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:
– Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: Το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στη δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον υποθάλαμο.
– Δευτεροπαθής: Συνδέεται με ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση), φάρμακα κ.α.
– Γευστική ή προμηκική: Λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών ύστερα απο εγχείρηση, τραύμα ή νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.

3. ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ;
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).

4. ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;
– Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
– Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταί μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεύδη κ.α. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:

Ιοντοφόρηση:
Εισαγωγή ίόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.

Χειρουργική:
Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.

Ενέσεις βουτιλίνικής τοξίνης (Botox-A):
Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.

Laser:
Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπερδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Skip to toolbar