Νικήστε τη Φωτογήρανση

Κοιτάζετε στον καθρέφτη και βλέπετε τις λεπτές γραμμές που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και του στόματος να έχουν γίνει μόνιμες.

Οι ρινοπαρειακές πτυχές φαίνονται πιο βαθιές, ενώ οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο έχουν γίνει πιο έντονες.
Κάποιες κηλίδες έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στην περιοχή των ζυγωματικών. Και προσέχοντας καλύτερα, το χρώμα της επιδερμίδας δεν φαίνεται ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία του προσώπου σας.

«Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ειδικά αν το δέρμα έχει εκτεθεί παρατεταμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, εμφανίζονται κηλίδες και δυσχρωμίες.
Τα σημεία που θίγονται περισσότερο είναι το πρόσωπο, το ντεκολτέ και η ράχη των χεριών.
Αυτά τα “σημάδια της φωτογήρανσης” αποτελούν όχι μόνο δερματολογικό, αλλά και αισθητικό πρόβλημα», μας εξηγεί η δερματολόγος κ. Ελένη Τασούλα.

Έωs και 20 χρόνια µεγαλύτερεs!

Δύο ερευνητές στον τομέα της Εξελικτικής Βιολογίας, ο δρ. Μπέρναρντ Φινκ και ο δρ. Καρλ Γκράμμερ από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς υπολογίζουμε οπτικά την ηλικία ενός προσώπου.

Μέσα από τις μελέτες τους έδειξαν ότι ο βαθμός ομοιογένειας του χρώματος σε ένα πρόσωπο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το πόσο γερασμένο μοιάζει.

Γυναίκες με έντονα τα σημάδια της φωτογήρανσης έμοιαζαν στα μάτια των άλλων να έχουν μέχρι και 20 χρόνια περισσότερα από την πραγματική τους ηλικία!

Άνδρες που ερωτήθηκαν από τους ερευνητές θεωρούσαν πιο νεανικό και ελκύονταν περισσότερο από ένα ομοιόμορφο σε τόνους γυναικείο πρόσωπο παρά από ένα πρόσωπο με κηλίδες και πανάδες.

Όλα αυτά, μας εξηγούν οι γερμανοί επιστήμονες, έχουν να κάνουν με την επεξεργασία των εικόνων από τον εγκέφαλο.
Οι νευρώνες που δέχονται τα οπτικά ερεθίσματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι» στην αντίθεση των χρωμάτων και την οξύτητα των αποχρώσεων της επιδερμίδας του προσώπου. Όσο πιο μικρή είναι η αντίθεση, όσο πιο ομαλή είναι η κατανομή του χρώματος σε ένα πρόσωπο, τόσο περισσότερο αποτελεί αυτό για τον εγκέφαλο ένδειξη νεανικού δέρματος και, κατά προέκταση, καλής υγείας …

Τα στάδια Tns φωτογήρανσns

Η φωτογήρανση, όπως επισημαίνει η κ. Ελένη Τασούλα, μπορεί να ξεκινήσει νωρίς.

Το πρώτο σημάδι είναι η εμφάνιση καφέ κηλίδων μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, οι οποίες ανάλογα με τον τύπο δέρματος εκδηλώνονται διαφορετικά.

Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες παρουσιάζουν δυσχρωμίες και ξηρότητα.
Στις σκουρόχρωμες παρατηρείται μία διάχυτη υπερμελάγχρωση (έντονες καφέ κηλίδες) και πιο άγρια υφή.

Η ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ

Ήπια (συναντάται σε ηλικίες 25-35 ετών, όπου εµφανίζονται τα πρώτα σηµάδια φωτογήρανσης).

Μέτρια (σε ηλικίες 35-50 ετών, όπου βλέπουµε πρώιµες ακτινικές υπερκερατώσεις, δηλαδή κοκκκινωπά σηµάδια και γεροντικές κηλίδες).

Προχωρηµένη (µεταξύ 50-65 ετών, µε ακτινικές κερατώσεις).

Σοβαρή (συνήθως σε ηλικίες 60-75 ετών, στις οποίες µπορούν να εκδηλωθούν µέχρι και προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρµατος).

Skip to toolbar