ΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΗΡΕΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Η ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΥΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ Ή ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΜΠΟΥΡΓΑΝΗ
Πόσες από εμάς θα ξεχάσουμε τη μόλυνση που μας κατέστρεψε τις διακοπές στο αγαπημένο μας νησί; Ο lδρώτας, η αφυδάτωση, αλλά και η επιθυμία μας να έρθουμε σε επαφή με τη φύση περπατώντας ακόμα και με γυμνά πέλματα κρύβουν κινδύνους, αφού η Ζέστη και η υγρασία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Ας δούμε τις τελευταίες κινήσεις ματ που συνιστούν οι γιατροί ώστε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις κατά τους θερινούς μήνες.
Έντερο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η πιο σημαντική αιτία θανάτου στη γη. Ο καθηγητής Σπύρος Λαδάς, γαστρεντερολόγος, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας και Ενδοσκόπησης (ESGE) μας ενημερώνει: «Για την εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας ευθύνονται βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα και οι τοξίνες τους που μεταφέρονται στο βλεννογόνο του λεπτού ή του παχέος εντέρου είτε μέσω μολυσμένης τροφής και νερού είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο». Τα κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια, ο εμετός και ο πόνος στην κοιλιά. Εκδηλώνονται μέσα σε δύο με έξι ώρες από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής και συνήθως υποχωρούν εντός δύο ημερών. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας που δεν έχουν ψηθεί καλά, φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σωστά, ωμά θαλασσινά.
Ουρογεννnτικό σύστnμα
Η Ζέστη και η υγρασία φαίνεται να είναι οι κυριότεροι εχθροί του γυναlκολογικού συστήματος το καλοκαίρι. Όπως τονίζει η Νίκη Βασιλειάδου, μαιευτήρας-γυναικολόγος, ακόλουθος του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτικής-Γυναικολογίας, οι πιο συνηθισμένες λοιμώξεις είναι: Μύκητες: Εκδηλώνονται με λευκά και πη κτά υγρά με υπόξινη οσμή. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά από τον κόλπο ή από το στόμα. Evτερoβακτηρίδια: Η κύρια αιτία εμφάνισής τους είναι η κακή υγιεινή. Επίσης προκαλούνται από τη συχνή χρήση στρινγκ εσωρούχων. Αιμόφιλος του κόλπου: Τα κίτρινα υγρά με οσμή ψαριού προκαλούνται από κακές συνθήκες υγιεινής στη σεξουαλική επαφή ή στη χρήση τουαλέτας. Η φαρμακευτική αγωγή δίνεται από το στόμα ή κολπικά. Ουρολοιμώξεις: Το 90% των ουρολοιμώξεων οφείλεται στο κολοβακτηρίδιο που πολλαπλασιάζεται λόγω κακών συνθηκών υγιεινής. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
Η εξέλιξη: Για την αποφυγή υποτροπών έπειτα από κάποια θεραπεία, οι ειδικοί συνιστούν προϊόντα που ενισχύουν το όξινο περιβάλλον του κόλπου.
Δέρμα
Μύκητες παραμονεύουν στην άμμο, στο δάπεδο της πισίνεις και στις πετσέτες που μοιράζεστε με τη φίλη σας. Σύμφωνα με τη δερματολόγο Ελένη Τασούλα, οι πιο συχνοί είναι:
- Μυρμηγκιές: Εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών και στο δέρμα και μεταδίδονται από το άγγιγμα ή τις αμυχές όταν περπατάμε ξυπόλητες. Θεραπεύονται με κρυοθεραπεία, διαθέρμία ή χειρουργική αφαίρεση.
- Ποικιλόχρους πιτυρίαση: Πρόκειται για μύκητες που γίνονται ορατοί ως ανοιχτόχρωμες κηλίδες σε σκούρο δέρμα και ως υπέρχρωμες σε ανοιχτό. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αγωγή με λοσιόν και αντιμυκητιασικές κρέμες.
- Πόδι των αθλητών: «Πρόκειται για εμφάνιση μυκήτων ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών», επισημαίνει η ειδικός. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό με ειδικά σκευάσματα και τοπική αντιμυκητιασική κρέμα.
Μάτια
Η επιπεφυκίτιδα, μία από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές των ματιών, ξεκινάει με διαστολή των αγγείων και εκκρίσεις και εκδηλώνεται με ερυθρότητα και δάκρυα. Ο Δημήτρης Λαζάρου, χειρουργός -οφθαλμίατρος, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, εξηγεί: «Η χρήση των φακών επαφής στην παραλία και τη θάλασσα ενέχει κινδύνους. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, οι φακοί κινούνται 1-2 χιλιοστά. Εξαιτίας της ξηροφθαλμίας από τη ζέστη και τον ήλιο, η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκδορές στον κερατοειδή και να επιτρέψει την είσοδο μικροβίων. Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όταν το θαλασσινό νερό ή η άμμος έχουν μολυνθεί, ενώ η εισχώρηση ιδρώτα στα μάτια επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο».