Αντιοξειδωτικά: Η μόνη λύση για τον ήλιο

Αντιοξειδωτικά: Η μόνη λύση για τον ήλιο

Η ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΗ …

Τα αντιοξειδωτικά μπορουν να προλάβουν τη γήρανση!. Η τελευταία είδηση γύρω απο το θέμα της προστασίας απο τον ήλιο ακούστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντιγήρανσης στο Παρίσι διά στόματος Μάρβιν Εντέας, προέδρου της Γαλλικής Εταιρείας Αντιοξειδωτικών: οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στη μακροζωία και μας κρατούν μακριά από χρόνιες νόσους. Επομένως το αντιηλιακό μας πρέπει να περιέχει τις ουσίες αυτές αφόσον θέλουμε να προστατέψουμε το δέρμα μας από τη φωτογήρανση και τον οργανισμό μας από την παραγωγή ελευθέρων ριζών οι οποίες συνδέονται με πλήθος ασθενειών. Ο ήλιος, πολύτιμος φίλος που βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης  D, η οποία είναι απαραίτητη για ένα γερό σκελετό, ενοχοποιείται κατά 90% για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Τα καλά νέα είναι ότι τέσσερις στις πέντε περι­πτώσεις μπορούν να αποφευχθούν με σωστή πρόληψη. Όπως δηλώνει ο δρ Μάρβιν Εντέας στο ELLΕ, «έχει διαπιστωθεί ότι οι ελεύθερες ρίζες επιδρούν στη μακροζωία, γι’ αυτό πρέπει να προτιμάμε ένα μείγμα από αντιοξειδωτικά. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι με τις ουσίες αυτές μπορούμε να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής και να προλάβουμε χρόνιες νόσους». Με ποια, όμως, αντιοξειδωτικά θα καταπολεμήσουμε τη φωτογήρανση; Ο ειδικός καταλήγει: «Πρέπει να συνδυάζουμε την προστασία που μας παρέχουν όσα αντιηλιακά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Ε, πράσινο τσάι, καροτίνη, και να επιλέγουμε συμπληρώματα με βιταμίνη Ε, C, λυκοπένη, πολυφαινόλες και καροτίνη. Έτσι, αν αρχίσουμε να παίρνουμε συμπληρώματα νωρίς δηλαδή ήδη από τα τριάντα μας, μπορούμε να προλάβουμε τπν πρόωρη γήρανση». Επιπλέον τα συμπληρώματα διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι γυναίκες που είναι σε δίαιτα. Ασφαλή όμως είναι μόνο τα ήπια σκευάσματα τα οποία περιέχουν μη φαρμακευτικές δόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς. Πριν τα πάρετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποιοι κινδυνεύουμε από τον ήλιο;
Η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλει στην παραγωγή ελεύθερων ριζών: πρόκειται για μόρια οξυγόνου που προκαλούν βλάβες σε υγιή κύτταρα του οργανισμού μας με μια διαδικασία γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και να μας προστατέψουν από πλήθος ασθενειών. Εκτός από τη φωτογήρανση, η αλόγιστη και χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία – τόσο της UVB, η οποία φτάνει μέχρι την επιδερμίδα, όσο και της UVA, που τη διαπερνά­ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους. Έχει αποδειχτεί από επιστημονικές μελέτες ότι όσοι έπαθαν έγκαυμα κατά την παιδικη τους ηπλικία εμφανίζουν πιο εύκολα καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον όσοι έχουμε αρκετούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού ενδέχεται να εξελιχτούν σε μελάνωμα.
Η Δρ. Ελένη Τασούλα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, εξηγεί: «Επιβάλλεται να παρακολουθούμε το μέγεθος, το χρώμα, τα όρια και τη συμμετρία των σπίλων. Αν παρατηρησουμε κάποια αλλαγη, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν πρόκειται για ύποπτο, κακοήθη ή αθώο σπίλο». Ακόμα όσοι έχουν λεύκη (άσπρες κηλίδες στο δέρμα) πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, καθώς στερούνται μελανο­κυττάρων που τους προστατεύουν από το έγκαυμα. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει ασθένειες όπως ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος, οι φωτοδερματοπάθειες, αλλά και προδόχρους νόσος.

Οι «παρενέργειεs» της nλιοθεραπείαs
Τα ισχυρά φίλτρα της ατμόσφαιρας που ελέγχουν τη δίοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πλέον αποδυναμωμένα. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές της έκθεσης μας σε αυτη είναι οι εξής:

 • Ηλιακό έγκαυμα:
  Όπως επισημαίνει η ειδικός, «στην πιο ηπια μορφή του το ηλιακό έγκαυμα εκδηλώνεται με ερυθρότητα και τσούξιμο. Το αντιμετωπίζουμε με πολλές και συχνές επαλείψεις ενυδατικών και μαλακτικών παραγόντων σε μορφή αλοιφής ή σπρέι. Αν πάλι είναι μεγαλύτερου βαθμού και συνοδεύεται από φυσαλίδες, ερυθρότπτα ή πόνο, εφαρμόζουμε μια θεραπεία με κομπρέσες, κορτιζονούχες κρέμες, αλλά και παυσίπονα».
 • Φωτοδερματοπάθεια:
  Η πιο συχνή είναι το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, που εμφανίζεται σε εποχή ηλιοφάνειας και εκδηλώνεται με κοκκινίλες, σπυράκια, φυσαλίδες και φαγούρα σε περιοχές οι οποίες εκτίθενται στον ήλιο. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να προληφθεί με σταδιακή έκθεση στον ήλιο.
 • Φωτογήρανση:
  «Η χρόνια έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση με την εμφάνιση ρυτίδων, εξαιτίας της αλλοίωσης του κολλαγόνου και της μειωμένης σύνθεσης ελαστίνης», εξηγεί η Ελένη Τασούλα. Μπορούμε να προλάβουμε τις συνέπειες της πρόωρης γήρανσης καταναλώνοντας τροφές οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και φορώντας αντιηλιακό. Σύμφωνα με τον δρα Εντέας, οι πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο πράσινο τσάι και οι τοκοτριενόλες που βρίσκονται στην καρύδα, το φοινικέλαιο, το κριθάρι, τη βρόμη και το πίτυρο του ρυζιού.
 • Καρκίνος του δέρματος:
  Η χρόνια έκθεση στον ήλιο οδηγεί αρχικά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος. Τέτοιες αλλοιώσεις μπορούν να είναι η ακτινική υπερκεράτωση ή οι κοκκινίλες με λεπάκι (κρούστα). Η κ. Τ ασούλα τονίζει: «Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το λεγόμενο βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα που έχει κλινικές εικόνες οι οποίες ποικίλλουν: από ένα ροζ ή κόκκινο σπυράκι µε όψη µαργαριταριού που σταδιακά µεγαλώνει µέχρι µια ανοιχτή πληγή (έλκος). Από την άλλη, το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωµα είναι λιγότερο συχνό, αλλά και πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρµατος, καθώς µπορεί να προκαλέσει µεταστάσεις σε ποσοστό 5-20%, ανάλογα µε τη θέση εντοπισµού του».
 • Μελάνωμα:
  Συγκαταλέγεται στους τρεις συνηθέστερους τύπους καρκινωµάτων που «χτυπούν» γυναίκες από είκοσι έως τριάντα εννέα ετών και αποτελεί την πιο σοβαρή µορφή καρκίνου του δέρµατος, γιατί µπορεί να προκαλέσει µεταστάσεις. Το µελάνωµα έχει σκούρο χρώµα, ενώ µπορεί να είναι επηρµένο (µε εξόγκωµα) ή επιφανειακό.

Τρόποι αντιµετωπισns
Η πιο δύσκολη µορφή καρκίνου του δέρµατος είναι το µελάνωµα, ωστόσο όλοι χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση. O ειδικός µπορεί να κάνει προληπτικά χαρτογράφηση όλων των σπίλων του σώµατός µας στον υπολογιστή προκειµένου να ελέγξει λεπτοµερώς το βάθος, το χρώµα και τα όριά τους. Η αφαίρεση των ύποπτων και κακών σπίλων (σκουρόχρωµοι, µε ανώµαλη παρυφή κ.ά.) γίνεται κυρίως µε χειρουργική επέµβαση και στη συνέχεια παρακολουθούµε στενά την πορεία τους, αφού ενδέχεται να επανεµφανιστούν. Το µελάνωµα απαιτεί διεξοδικότερο έλεγχο και ίσως ειδικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφηµα, αναλύσεις αίµατος κ.λπ.

Πρόλnψn µε αντιοξειδωτικά
Εκτός από το δείκτη προστασίας που πρέπει να έχει ένα αντιηλιακό ώστε να µας παρέχει πλήρη κάλυψη από τον ήλιο, καλό είναι να αναζητάµε και τις κατάλληλες αντιοξειδωτικές ουσίες που θα µας πρόστατέψουν από το οξειδωτικό στρες. Όπως τονίζει ο δρ Εντέας: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ώστε ένα προϊόν να περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταµίνη Ε, γιατί η δεύτερη δεν είναι εξίσου αποτελεσµατική. Επιπλέον είναι σηµαντικό να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο µέτρηση οξείδωσης- προκειµένου ο ειδικός να διαπιστώσει το είδος αντιοξειδωτικπς προστασίας που χρειάζεται και την ποσότητα». Μελέτες δείχνουν ότι η καροτίνη αυξάνει την παραγωγή µελανίνης, η οποία µας προστατεύει από την έκθεση στο ηλιακό φως. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο πριν την έκθεση στον ήλιο να φροντίζουµε να καταναλώνουµε αντιοξειδωτικές τροφές, που καταπολεµούν την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών.
Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ότι ο δείκτης προστασίας 50+ είναι η ανώτατη ένδειξη στα αντιηλιακά. «Δεν σηµαίνει ότι ο δείκτης 50+ προσφέρει είκοσι φορές µεγαλύτερη προστασία από ό,τι εκείνος µε 30+. Οι διαφορές τους είναι πολύ µικρές», τονίζει η Ελένη Τασούλα και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να προσέχουµε σε ένα αντιηλιακό είναι να αναγράφεται ότι προσφέρει προστασία από το συνδυασµό UVA / UVB και να απλώνουµε επαρκή ποσότητα µιση ώρα πριν. Επιπλέον πρέπει να το ανανεώνουµε κάθε 80′ όταν είµαστε µέσα στη θάλασσα και ανά δύο ώρες όταν καθόµαστε στην παραλία».

Να κάνω τεχνnτό µαύρισµα;
Τα προϊόντα self-tanning που µας χαρίζουν τεχνητό µαύρισµα χωρίς ηλιοθεραπεία δεν είναι επικίνδυνα. Οι δερµατολόγοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή µας στο ότι δεν περιέχουν δείκτη προστασίας, άρα αφήνουν την επιδερµίδα απροστάτευτη στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. Το βασικό ζήτηµα όµως αφορά το σολάριουµ, για το οποίό έχει γίνει µεγάλη συζήτηση: σύµφωνα µε το Αµερικανικό Ίδρυµα Καρ κίνου του Δέρµατος (Skin Cancer Foundation), η έκθεση µας σε αυτό πριν από τα τριάντα πέντε χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης µελανώµατος σε ποσοστό 75%.

Skip to toolbar